Sovimme loppuvuodesta pienellä lappalaiskoiraporukalla ostavamme kimpassa noin kerran kuukaudessa Nina Mannerilta treenejä. Halli on vaihdellut, joten mukavasti saa etenkin nuorille koirille tärkeää ympäristötreeniäkin samalla. Joulukuussa aksattiin JAU-Areenalla, tammikuussa tehtiin rally-tokoa ja tokoa Feeniksin upouusissa tiloissa ja helmikuussa aksattiin ja rallyiltiin HAU:lla. Olen käynyt Ninan treeneissä aina säännöllisesti jo useamman vuoden ja tykkään kovasti hänen tyylistään ja hyvistä huomioista. Toki kiva porukkakin motivoi käymään treeneissä!

Ninan treenien lisäksi Nu-Pu on käynyt pari kertaa Seutulassa paimentamassa.

Nu-Pu tammikuisena pakkaspäivänä (Kuva: Mitra Korpela)33.jpg

Pari kertaa porokoirat on päässeet tekemään rakennusetsintää. Tammikuussa kaverini Oulusta oli käymässä etelässä porokoirineen ja kävimme yhdessä vähän humppaamassa hallilla, lenkillä, paimentamassa ja raksatreeneissä. Kunnon koirien aktivointiloma.

20190118_184450.jpg

Muuten olen talven mittaan jaksanut vääntäytyä koirien kanssa vain muutaman kerran vapaavuorolle hallille ja sielläkin on homma ollut lähinnä päämäärätöntä puuhastelua. Pari päivää sitten sain kuitenkin jonkun hetkellisen mielenhäiriön ja päätin ilmoittaa kaikki lapikkaani rally-tokon rotumestaruuksiin. Malluainen ei ole tehnyt rallya (tai juuri mitään) viime vuoden maaliskuun jälkeen, Katlakin vain ihan pari kertaa jotain yksittäisiä liikkeitä (eikä sille ole opetettu vuoden alussa tulleen sääntömuutoksen mukaisia uusia liikkeitä) ja Hekla ei ole tehnyt rallya ikinä. Eikä tokoa. Eikä se osaa seurata. Eikä mennä sivulla maahan. Eikä tulla eteen istumaan. Tai kiertää takaa. Mun suunnitelmani on kolmessa viikossa opettaa Heksulle noi "temput" eli sivulle istu ja maahan, eteen istu, takaa kierto ja jonkunlaisen "kontaktikävelyn" houkuteltuna ja unohtaa se uusi seiso-istu-maahan kokonaan (eli en edes yritä opettaa seisomista tällä aikataululla). Malluaiselle yritän muistuttaa mieleen jotain perusteita ja vahvistaa kontaktia ja hihnassa haahuilua. Katlalle yritän opettaa sen seisomisen, josta selvisimme tuurilla viime maaliskuussa viimeisissä kisoissa, ja luottaa että loput menee tuurilla jos on mennäkseen. Olen tosi ahkerasti treenannut jo kotona kaksi kertaa ainakin kolme minuuttia per koira. Tuota noin...

Olen aina ihmetellyt millainen äääliö vie täysin keskeneräisiä koiria kisoihin, mutta nyt joudun toteamaan olevani itse se ääliö. Merkittävä tekijä on ilmaisesti kaikkinainen tavoitteiden hylkääminen ja itsekritiikin lopullinen hautaaminen ja siirtyminen koiraharrastuksessa tulosten ja hyödyn sijasta koiran virikkeistämiseen. Virikkeistäähän ne kisatkin, ja siellä on kivaa porukkaa ja hyvää seuraa kun 60 koirakon kokeesta 52 on lappalaiskoiria!

Tänä talvena on riittänyt lunta ja pakkasta, vähän liikaakin ulkoilua ja lenkkeilyä ajatellen20190119_153954.jpg

Sovin jo loppuvuodesta järjestäväni kasvateilleni Nose Work -kurssin, johon sain kouluttajaksi Riemutassun Leena Rantamäen. Kävin viime syksynä Leenan pitämissä treeneissä muutaman kerran Katlan kanssa ja alunperin olen ollut Leenan agilityryhmässä, joten kouluttaja on minulle tuttu. Paikaksi päätimme meidän olohuoneen (ja takkahuoneen ja käytävän...), jotta säästämme hallivuokrien hinnan. Nose on siitä kiva laji, että sitä pystyy treenaamaan melkein missä tahansa. Kolmesta sovitusta treenikerrasta ensimmäinen ole viime sunnuntaina. Osallistujina on mun koirista Katla ja Flora, kasvateistani Jaana ja Nila, Meeri ja Hämy sekä Kati ja Halti, ja lisäksi Katin toinen koira Pyry ja Meerin Haiku. Kaikki muut tekevät ihan alkeita paitsi Kattis. Ennen treenejä halukkaille oli brunssi (ihmiset) ja pihajuoksentelua (koirat). En ehkä lupaa ihan joka treeneihin tän tason tarjoilua, mutta kahvia ja teetä saa kyllä muillakin kerroilla.

20190224_123307.jpg

Olen päättänyt nyt vähän väkisin innostua Nosesta. En ole vielä varma miten hyvin olen onnistunut, mutta ainakin olen nyt hommannut liudan kaikenlaisia treenejä. Sysiväikeläisten kurssin lisäksi löysin nettiä plaraillessani melko läheltä, Kellokoskelta, koirakoulun, joka tarjoaa nosework-kursseja ja viikottaisen jatkoryhmän. Hinta treenikerralle on varsin maltillinen ja kun sain vielä sovittua, että voin osallistua vaikka en pääse joka viikko, ja maksan vain käymäni kerrat, ilmoitin Katlan tähän treeniryhmään. Käymme siis torstai-iltaisin TahtoTassujen treeneissä nuuskimassa aina silloin kun en ole töissä.

20190207_184848.jpg

Toisen treenikertamme lopuksi kouluttaja kysyi olisinko vapaa sunnuntaina, kun Kodin Terrassa on Lemmikkipäivät ja TahtoTassut on siellä esittelemässä toimintaansa ja Nose Workia. Mulla sattui olemaan vasta yövuoroon meno, joten lupasin että Katla voi tulla näytöskoiraksi.

Sunnuntaina pääsimme sitten nuuskimaan myyntihyllyjen ja tavararöykkiöiden seassa pienen, mutta innokkaan yleisön edessä. Luotto-Kattis suoriutui tehtävästään kohtuullisen hyvin eikä häiriintynyt oudosta ympäristöstä. Tilana iso avara kauppa oli yllättävän haastava hajujen kulkeutumisen suhteen ja videoltakin hyvin näkee miten koira saa hajun monta metriä "alavirtaan" varsinaisesta hajulähteesta, ja alueen "alalaidalla" lavan alla piilossa oleva haju oli hankala löytää. Toinen näytöskoirakko oli nuori vesikoirauros.
http://www.youtube.com/watch?v=zxvNEHEM2dc

20190216_201018.jpg