Sain peruutuspaikan haun taidontarkistuskokeeseen lauantai-illalle. Tiedon tästä sain keskiviikkona. Hetken arvoin, että pitäisikö vielä yrittää tehdä asialle jotain vai mennäänkö vain kokeilemaan, mitä koiralle muistuu mieleen. Kaiken talvea on ollut lunta, lunta ja vielä enemmän lunta, joten varsinaista alue-etsintää ei ole päästy tekemään. Erilaisia "eläinkokeita" sen sijaan kyllä, kuten minkä henkilön koira valitsee ilmaistavaksi, jos sille tarjotaan kolme ihmistä kävelemässä polulla, joista yksi pysähtyy ja kaksi lähtee eri suuntiin.

Parissa päivässä ehtii hyvin, joten torstaiaamuna kurvasin kaverin kanssa riekuttamaan koiria ja samalla otin pari pressulla peitetyn maalihenkilön ilmaisua. Katlalla on paha tapa rähmiä ja tunkea liian lähelle, se kun ei muutenkaan ymmärrä mitä tarkoittaa "henkilökohtainen tila" ja sille riittää yksi epäonnistunut palkkaus vahvistamaan epätoivoittua käytöstä. Lisäksi tein pari pitkää paikallaoloa samalla kun Haiku treenasi tottista vieressä. Perjantai-illalle olimme sopineet kytkettynä etsimistä taajamassa. Katla sai haukkua pari pressun alla lymyilevää ihmistä kaupan parkkipaikalla. Häiriöitä ainakin riitti, tosin ei ne häirinneet Katlaa. Samalla otin hallintaa nostattamalla koiraa antamalla sen katsoa kun maalimies "piiloutuu" ja edellytin paikallaolon ja seuraamispätkän ennenkuin vapautin maalimielelle. Kiekat oli kaakossa ja volyymi (ilmaisussa) sen mukainen, mutta Kattis malttoi pitää tassut ja hampaat kurissa eikä rähminyt pressua yhtään.

Perjantai oli sateinen ja kurja, mutta koska oli Faunan synttärit, olin ottanut senkin mukaan ja tein pienen etsinnän ja sitten syötiin kissanruokaa. Flo haki myös kaksi maalihenkilöä eikä ihmeekseni ottanut häiriötä autoista, jalankulkijoita tai koiranulkoiluttajista. Sillä on selvästi kaksi moodia: mörköikäilevä ja sekopäinen vapaa-aika-Flo, ja työtehtäväänsä keskittynyt pelastus-Flo.

Lauantaina lenkkeiltiin heti aamusta ja päivällä kurvasin agihallille. Tein lyhyen 11 esteen radanpätkän Katlan kanssa, jonka aikana se hyppäsi puomilta kamalalla loikalla mun pään yli alas ja sinkosi jonnekin, sinkosi kovaa takaisin ja takas puomille. Ei aavistustakaan mikä ihme sille tuli, kai se näki puomilta jotain joka sai sen hetkeksi unohtamaan mitä se on tekemässä. Vähän huolestutti, että eihän se vain satuttanut itseään kun loikka puomilta alas oli melkoinen, mutta ihan yhtä kovaa se jatkoi treeniä. Flora teki pari pientä keppitreeniä, esteillä kiertoa ja erikseen keinulla bang gamea ekaa kertaa (jonka idean se hoksasi heti - pentuni on nero).

Lähdin hallilta ajatuksena mennä kotiin syömään ja nukkumaan tovi ennen kokeeseen lähtöä. Autoni ajatus oli jäädä huoltoasemaan pihaan eikä enää pihahtaakaan. Kolmisen tuntia myöhemmin kepon avustuksella saimme auton työntämällä käyntiin ja pääsin kotiin. Auto on edelleen rikki ja koiraharrastajaa ahdistaa!

Kokeeseen lähdin siis Robinin autolla. Saimme vikan lähtövuoron ja koepaikalla myös totesin unohtaneeni talutushihnan ja mukana oli vain fleksi. Onneksi koesäännöt ei erittele millainen hihna koiralla pitää olla. Luoksepäästävyysosion jälkeen koomailin autossa. Kuuden koiran kokeesta neljä ekaa koiraa hylättiin ja hiljalleen alkoi jo vähän ahdistaa. Viides kertoi päässeensä "armosta läpi", joten maastoon lähtiessä vähän hirvitti, että mikähän siellä on vastassa kun hyvätkään koirakot eivät koetta läpäisseet. Kattis teki moitteettoman hallintaosion ja lähti alueelle kuin pieni ohjus. Minä keskityin pysymään suunnassani ja rämpimään vuoroin polvia myöten suossa, lumihangessa, ryteikössä ja hetkittäin myös kantohangella. Katla paineli onnesta soikeana hyvin tallatulla alueella ja nosteli alueelle piiloutuneet kolme maalimiestä hyvässä ajassa. Ilmaisuissa oli kuultavissa pientä ylikiekkaa eli ilmaisu lähti käyntiin kiljunnalla, joka sitten tasaantui hyväksi haukuksi. Koe läpi yleisarvosanalla erinomainen ja testaajan helpottunut kommentti: "Saatiinhan me tänne sokeri pohjalle!" Katlan työsopimus pelastuskoirana hälyryhmässä on siis uusittu taas vuodeksi.

Flo aloitti KATin alkeiskurssilla tällä viikolla ja muutamaa päivää aiemmin sain myös riemastuttavan uutisen, että pääsen Katlan kanssa KATin valmennusryhmään treenaamaan. Jatkossa siis luvassa agiltyä tiistaisin, torstaisin ja lauantaisin.

Siinäpä niitä, sokereita.