Olen huono koiraharrastaja ja ehtinyt treenata hajuerottelua aivan liian vähän. Nyt kun pelastuskoiratreenikausi (eli vakitreenit kaksi kertaa viikossa) loppui, olen vannonut, vakuuttanut, luvannut, kiristänyt ja lahjonut itseni keskittymään hajuerottelutreeniin, jotta saan tämän homman joskus etenemään. Tuntuu, että aina jos ehdin tehdä parina peräkkäisenä päivänä treenin, Kattis osoittaa jotain pieniä ahaaelämyksensuuntaisia väläytyksiä, mutta viikon tauon jälkeen se on taas täysin pihalla. Eikä edes vain pihalla, vaan jossain naapuritaloyhtiön parkkipaikan tienoolla asti. Eli ajatuksesta toimintaan ja purkit esiin perjantai-iltana klo 23. Olen laiskistunut niin paljon, etten viitsinyt mennä kylmään ulkovarastoon treenaamaan, vaikka se olisi häiriötön ja hyvä tila. En kyllä tiedä onko kotona sisätiloissa treenaaminen varsinaisesti helpompaa*.

Treeni 9, kohdehaju A+B koiralle tuttu nainen (Meeri), 2vrk, kohdehajut A sideharso ja B lasikuula, häiriöt 1 ja 2 koiralle vieras nainen ja mies, häiriöiden haju 3-4 viikkoa. Häiriöt sideharsoissa, lähtöhaju sideharsosta. Aloitin tutummalla, eli A sideharso. Tällä kertaa palkkailin aika monta kertaa nuuskutuksesta ja keskityin sen tekniikkaan (nenä kunnolla purkkiin, kesto ja hengitys), kun tuntuu, että Kattis vain tökkii purkkia ja määrittää haettavan hajun kokeilemalla ekalla kerralla radalla olevat purkit läpi ja sen jälkeen merkkaamalla sitä hajua, josta se sai ekalla toistolla palkan (tai vaihtoehtoisesti vain arvailemalla ja tarjoamalla sattumanvaraista purkkia). Yhteys nuuskutuksen ja kohdehajun välillä ei selvästikään aukea sille mitenkään.

Muutama toisto vaihdellen purkkien paikkoja. Pelkkää arvailua koiralta. Vaihdoin kohdehajun B lasikuula, ei vaikuttanut mitenkään koiran tekemiseen. Vaihdon lähtöhajuksi lasikuulan ja kohdehajuksi sideharson, ei vaikuttanut mitenkään. Koira tarjoaa, yrittää, kokeilee, ilmaisee sattumanvaraisesti kaikkia purkkeja ja selvästikään sillä ei ole mitään käsitystä miten lähtöhaju liittyy tehtävään.

Tur...  hau... ma. Minulla siis. (Koiralla on hauskaa, koska se saa ruokaa.) Etenkin, kun Flopa rähjää taas hihnassa muille koirille, agitreenit on olleet melkoista takkuamista viime aikoina, piskit livahti maanantaina jänisjahtiin (8 minuuttia ja kolmesataakahdeksankymmentä poksahtanutta aivosolua - täysin oma moka kun en yhtään katsonut mitä ne tekee. Vitutus tulee siis siitä, että ne kiusasi eläinraukkaa ihan vain koska mä olin huolimaton, ja niiden ei kuuluista päästä lipeämään, ja mä olin huolimaton ja koirat on olleet liian vähällä tekemisellä ja aargh) ja olen paska koirankouluttaja.

Kattis sanoo, että paras treeni ikinä, koska palkkana oli kuivattua peuraa.

Treeni 10. Lauantai-iltana töiden, välipalan, lenkin ja koirien ruokkimisen jälkeen käyn uuteen taistoon. Askartelen purkit kohdehaju A vieras nainen 1vrk, kohdehaju B vieras mies 5vrk, häiriöhaju 1 vieras mies 4vkoa, häiriöhaju 2 tuttu nainen 2 vkoa. Aloitan radalla A ja 1. Arvailua, arvailua. Vaihdan parin toiston ja purkkien paikkojen vaihtelun jälkeen kohde B ja häiriö 2. Arvailu jatkuu. Vaihdan uudestaan A ja 1 ja vielä uudestaan B ja 2. Sitten A ja 1 ja 2. En osaa sanoa tajuaako koira mitään. Välillä se ilmaisee tarmokkaasti just oikeaa purkkia, välillä taas väärää ihan yhtä tarmokkaasti eikä meinaa vaihtaa purkkia ollenkaan. En osaa sanoa tajuaako se mitään vai mitä se tekee.

Päätän heittäytyä tyhmäksi tai ainakin tyhmänrohkeaksi ja isken radalle kohteet A, B ja häiriön 1. Annan lähtöhajuna B. Koira ohittaa A:n sniffaamalla sitä kolmasosasekunnin ja jää suoraan purkille B ja tuijottaa mua murhaavasti kulmiensa alta nenä purkissa.

Lopetan, koska en uskalla enää jatkaa. Joko se tajusi, tai sitten kävi tuuri.

Lopuksi etsitytän kummankin kohdepurkin lähtöhajun antaen. Purkinetsintä on Katlan mielestä kivaa. Se saa jälkimmäisen purkin löytämisestä vielä saparotäytteisen puruluun, joten Mielensäpahoittajaporokoiran ilta on pelastettu. En kyllä usko, että se tässäkään tajuaa lähtöhajun merkitystä. Se vain hakee vieraalle ihmiselle haisevaa kohdetta. Sitähän se on opetettu tekemään pikkupennusta asti pelastuskoiratreenien merkeissä.

Annan itselleni terapiaa naksuttelemalla Floralle kosketuskeppiä ja uutena juttuna juuri saamaani vaaputinta pienet erät. Flon mielestä vaaputinta kuuluu tökätä niin, että se lentelee pitkin keittiötä ja jää heilumaan piiiitkäksi aikaa. Taidan ottaa kriteeriksi kevyen tökkäisyn. Hekla tekee nenäkosketusta kosketusalustaan. Olen lipsunut ja se on alkanut tarjota maahanmenoa nenäkosketuksen lisäksi. Haluan, että se seisoo. En tiedä miksi, kunhan haluan. Olen nyt tarkempi kriteeristä ja saan ihan kivoja sarjoja, joissa nenäkosketuksen kesto on n. 2-4 sekuntia. Heksu on söpö, koska sen häntä heiluu sitä kovempaa mitä pidempään se odottaa naksautusta. Heklakin sai kokeilla vaaputinta. Pentu, joka painaa nenäänsä punaiseen palleroon, joka törröttää antennin päässä, on aika suloinen näky. Hullun koiranaisen terapiahetki. Oikeastaan ihan kaikilla pitäisi olla koiranpentu, koska koiranpentu on suloisinta maailmassa ja koiranpennuista tulee onnellinen, vaaleanpunainen ja hattarainen olo.

P.S. Tein koirille tarkkuusetsintää torstaina agihallin asfalttipihalla. Tipautin prikan kentän laitaan kun lähdin pissattamaan koirat ennen autoon laittamista. Katla selvästi muisti nähneensä mihin suunnalle tiputin prikan, koska se paineli suoraan oikeaan suuntaan ja lähetin sen etsimään. Vaikka tuuli tulikin siitä suunnasta, en siltikään usko että sen hajuaisti on ihan niin tarkka, että se olisi haistanut prikan kolmenkymmenen metrin päähän autojen seasta. Loppu meni toki nuuskuttelun puolelle. Kokonaisuutena hyvä treeni. Heklalle tein n. 5 metrin matkalla niin, että se näki kun heitin prikan ja päästin perään kun prikka pysähtyi. Pentu oli varmaan vähän liian väsynyt hallilla puuhastelun ja tunnin metsälenkin jäljiltä. Sen keskittyminen ei ollut paaras mahdollinen, mutta pari ihan onnistunutta toistoa sain aikaiseksi vähän auttamalla omalla liikkeellä ja maan tuijottelulla.

* Avauduin feissarissa purkkiratatreenaamisen "helppoudesta" treenikavereille:
a) pese ja kuivata purkit b) siirrä keittiön pöytä c) siirrä matto d) pyydystä kissat ja lukitse ne kylppäriin e) pyydystä ekana pyydystetty kissa uudestaan ja palauta kylppäriin f) iteroi kohtia d-e kunnes kumpikin kissa on suljetun oven takana g) huijaa ylimääräiset koirat portin taakse h) kuuntele ylimääräisten koirien mielipuolista kiljuntaa i) askartele purkit toimintakuntoon j) etsi makupalat ja naksutin k) treenaa l) palauta pöytä, matto, treenikamat, kissat ja ylimääräiset koirat takaisin paikoilleen m) MITEN TÄÄ MUKA ON HELPPOA