Halti (S. Katla Hallanhalli) kävi elokuussa silmätarkissa ja sai terveen paperit. Haltilla on silmissä pieniä sikiöaikaisten kalvojen jäänteitä, jotka ovat melko yleisiä koirilla. Haltin tapauksessa jäänteet ovat niin pieniä, ettei niistä tullut edes merkintää sen viralliseen silmätarkastuslausuntoon. Samalla Haltista otettiin geenitestit lapinporokoirille tyypillisistä perinnöllisistä sairauksista, degeneratiivinen myelopatia (DM) ja pompen-tauti. Haltin testitulos oli terve eli Halti ei kanna näille sairauksille altistavaa geenimuotoa. Lisäksi Haltilta testattiin prcd-PRA eli perinnöllinen verkkokalvorappeuma, jonka testitulos oli myöskin terve, mutta se olikin tiedossa jo vanhempienikin testitulosten kautta. Terveystarkkien lisäksi Halti on ahkeroinut agilitykentillä ja aloittanut SM-kisanollien keräilyn.

Ärjä (S. Krafla Hiidenhukka) korkkasi tänä kesänä pelastuskoirakokeet haussa suorittaen kesällä peruskokeen ja syyskuussa loppukokeen. Onnea Salla ja Ärjä koemenestyksestä!

hekla.jpg

Hekla (S. Hekla Huuranhaltia) kävi myös kesällä silmätarkissa. Olin alunperin ajatellut astuttaa sen syksyn juoksusta, mutta tarkkasilmäinen eläinlääkäri Sari Jalomäki löysi toisesta silmästä "pienen pisteen", josta ei varmuudella voinut poissulkea etteikö kyseessä olisi alkava kaihimuutos. Todennäköisemmin kyse on harmittomasta pigmenttipisteestä, joita koirille voi ilmaantua iän myötä ja jotka eivät vaikuta koiran näkökykyyn tai elämään mitenkään, mutta halusin ottaa varman päälle ja siirtää astutusta niin, että ehdin käyttää Heksun vielä uudestaan silmätarkissa sitä ennen. Jalomäki suositteli uusintatarkistusta 6kk päästä, eli jos silloin piste on enallaan eikä muuta erityistä löydy, Heksu astutetaan ensi vuonna ja toivomme kevääksi laumaa pikkuheksuja. Isäksi pentueelle on valikoitunut niinikään ensikertalainen Raipe (Tuhkavuorten Öinen Aave). Raipe harrastaa agilityä, paimennusta ja on koulutuksessa pelastuskoiraksi. Raipe on suorittanut hausta perus- ja loppukokeet. Tarkemman esittelyn pentueesta julkaisen jos pennutus tulee ajankohtaiseksi, mutta kiinnostuneet voivat toki ottaa minuun yhteyttä vaikka heti.