Neljäs lähiviikonloppu on nyt takana. Tämän viikonlopun luennot ja harjoitukset toivat yhteen kahden ensimmäisen viikonlopun hajuerotteluharjoittelua purkkiradalla ja kolmannen viikonlopun jälkiharjoittelua. Kirjoittelen viikonlopun kulusta kunhan saan vähän jäsenneltyä ajatuksiani (ja nukuttua pari yötä vähän paremmin). Kaikki koirat tekivät kaksi jälkiharjoitusta molempina päivinä. Videot on sunnuntailta, ja tietenkin niiltä kaikkein heikoimmin menneiltä suorituksilta. Siitä huolimatta olen tyytyväinen koirieni suorituksiin. Ne osaavat paljon enemmän kuin olisin uskonut!

http://youtu.be/yuSHD-SjP6g

Katla jäljestää raviradan parkkipaikalla, lunta on pari senttiä. Ensin annetaan lähtöhaju. Lähtöhajun ottaminen kontrolloidaan tehtävällä, jossa koira valitsee kolmesta esineestä lähtöhajua vastaavan esineen. Harjoittelimme tätä kerran lauantaina ja videolla näkyy siis Katlan toinen kerta tällaisen harjoituksen parissa. Sitten ohjaaja alkaa tunaroida: koiran mielentila on aivan väärä jäljennostoon. Se on kiihtynyt hauskasta esineenvalintaleikistä, eikä tajua ollenkaan mitä sen pitäisi lähteä etsimään esineiltä. Tämän tapaista jäljennostoa en ole ikinä tehnyt Katlan kanssa. Kunhan ohjaajan aivot palaavat narikasta, otetaan uusi yritys ja oikea (kolmas) jälki nousee. Jäljestäminen ei ole parasta mahdollista Katlaa, se ei jaksa jatkuvasti ihan keskittyä vaan jää hetkittäin tuijottelemaan niitä näitä, mutta palaa aina itse oikealle jäljelle. Harhajäljet ylittävät oikean jäljen ja sen jälkeen jäljellä on heti esine (sideharsotaitos). Ohjaajan aivot ovat edelleen narikassa ja unohtuu, että tässä harjoituksessa piti myös treenata lähtöhajun antamista uudelleen kesken tehtävän ja jäljestämisen jatkamista sen jälkeen. Onneksi peesari huutelee ja saadaan tämäkin hoidettua.

Erittäin, erittäin hyvä treeni! Muistutti taas konkreettisesti miten paljon sekä koiran että ohjaajan mielentila vaikuttaa onnistumiseen. Lisäksi olisi pitänyt ottaa mukaan treeniin ystävämme Asta, eikä vain koheltaa menemään.
A - ajattele
S - suunnittele
T - toteuta
A - analysoi
Ens kerralla sitten...

Heklalta videoitiin Prisman parkkipaikalla tehty harjoitus. Parkkipaikka oli juuri aurattu, mutta jäljen päälle satoi kevyesti uutta lunta koko ajan. Heklaa vähän hämmensi uusi paikka. Se on tehnyt elämässään neljä aiempaa jälkeä ja ne on olleet kaikki samassa paikassa. Uutta ympäristöä ja etenkin lumiauraa ja muita koiria piti välillä pysähtyä katselemaan. Samaan harjoitukseen tuli Heklan ensimmäinen jäljennosto (ja suunnan valinta) sekä ekat tarkoituksella tehdyt tuoreet harhajäljet. Aika suuri harppaus aiemmista treeneistä vaikeampaan...

http://youtu.be/lObudj3fK5I

Kohdassa, jossa jäljet risteävät ja aluksi oikealla ollut harhajälki siirtyy vasemmalle puolelle, Hekla vaihtaa hetkeksi jälkeä ja tsekkailee useamman metrin enemmän väärää jälkeä. Sitten tulee sopivasti esine, jolloin se itse korjaa takaisin oikealle jäljelle ja saa palkan. Loistava ajoitus! Jälki kulkee pieniä koiria syövän hengenvaarallisen kaivonkannen ja lätäkön läpi, jota ei pysty ylittää, ei pysty alittaa, täytyy... ei mennä läpi vaan kiertää. Harjoitusmäärään ja pennun ikään nähdet kuitenkin ihan kelpo suoritus.