Sysiväikeen Tähtien Soturi "Nila" 5kknila5kk-jaana-haapalainen.jpg

Porokoirapennun turkin pituus tuntuu olevan henkimaailman asia. Haikun ja Vasmin jälkeläisillä oli niin sanotusti fifty-sixty mahdollisuus olla pitkäkarvaisia. Sehän ei sinällään ole minkäänlainen virhe rodussa. Itse kyllä pidän lyhytturkkisista enemmän, mutta turkin pitää olla kunnollinen, tiheä pohjavilla ja reilu, veden- ja tuulenpitävä päällyskarva eikä mikään kelpiemäinen nylkky. Katlalla ja Haikulla on mun makuun aika täydelliset porokoiran turkit. Niihin ei tartu mikään, ne eivät edes uidessa kastu pohjaa myöten läpi, eikä koiria näytä palelevan ikinä. (Paitsi Katlaa nyt just, koska sillä on kamala karvanlähtö ja ulkona on -28C, mutta se onkin sitten ihan eri tarina.)

Niin ne pennut. Aluksi ne näyttivät lyhytkarvaisilta, sitten tuli vaihe, jossa etenkin pojat alkoivat yhtäkkiä purskautella karvoja joka suuntaan ja olin varma, että ne ryhtyvät sittenkin pörröiksi. Luovutusiässä ne näyttivätkin taas lyhytkarvaisilta. Että mitä?

nila-5kk-p%C3%A4%C3%A4-JH.jpg

Ihan täyspitkiä hulmulettejä niistä ei siis ole tulossa, mutta ainakin näiden kuvien perusteella Nila on hyvää vauhtia kasvattamasa turkkia, jota voidaan luonnehtia pitkähköksi. Isä-Vasmi oli samanikäisenä jopa aavistuksen lyhytturkkisempi, toisaalta sekä äiti-Haiku että isoäiti-Katla taas olivat jotakuinkin näin karvaisia ja jäivät ihan rehellisesti lyhytturkkisiksi. Mitä nyt Haikun häntä muistuttaa ajoittain pölyhuiskaa.

Nila-5kk-juoksee2-JH.jpg

Salka on päättänyt, että nyt on hyvä hetki pudottaa pohjavilla. Ajattelin tehdä tällä kertaa eläinkokeen: mitä tapahtuu, jos en missään vaiheessa harjaa irtoavia karvoja pois? Nyt parin viikon jälkeen osaan vastata, että koira näyttää räjähtäneeltä kojootilta, josta tursottaa joka suuntaan irtoavia karvatupsuja, sen reisiin on muodostunut lähes kaljut läntit ja asunto on kuorrutettu irtokarvoilla. Aion sinnikkäästi jatkaa eläinkoettani, tosi olen antanut periksi sen verran, että lenkillä ohimennen nypin pahiten törröttäviä karvatolloja pois. Ohikulkijat katselevat Salkaa enkä osaa tulkita ovatko ilmeet kauhua, ihastusta vai sääliä. (Odottelen eläinsuojeluvalvojan soittoa rääkätystä, kapisesta ja nälkiintyneestä koirasta.)

 

Kaikki postauksen kuvat: Jaana Haapalainen