Torstain rauniotreenit jäivät työvuoron jalkoihin. Muu ryhmä oli tehnyt koirakohtaisia treenejä jatkaen aiempia teemoja tunkeutumisesta, alustoista ja ilmaisuista.

Perjantai-illalle oli sovittu ilmaisutreenit Petikon takametsään. Ehdin pari tuntia purkaa sähköpostisumaa ja muita kertyneitä hommia ennen treeneihin lähtöä ja siinä samalla päätin tulostaa pari karttaa treenialueesta. Treenaamisen tärkeimpiä asioita on suunnitelmallisuus, järjestelmällisyys ja johdonmukaisuus, mutta joskus tekee mieli kulkea sivupolkuja. Olemme kaiken kevättä tehneet pääasiassa perustreeniä, jossa pilkotaan pelastuskoiran osaamisalueita pieniksi osasiksi ja hinkutelleet niitä. Päätin ehdottaa ryhmäläisille, että suunnitelmasta poiketen tekisimme alue-etsintätreenit.

Jaoin paikallaolijat kahteen ryhmään. Ryhmien sisällä jaettiin vuorot koiranohjaaja, kartturi ja maalihenkilö. Kartoille oli merkitty kolme aluetta, joten kukin henkilö kävi jokaisella alueella kerran, aina eri toimenkuvalla. Ajankäytöllisistä syistä pyöritimme siis kahden koiran treenit samanaikaisesti. Alueet olivat karkeasti noin 3-4ha kokoisia.

20140523_192831-normal.jpg

Aloitin alueelta 1 koiranohjaajana Katlan kanssa. Kartturiksi lähti Sofia ja maalimieheksi Kati. Suunnitelmani oli kiertää alue myötäpäivään aloittaen kaakkoiskulmasta tien varresta, tehden samalla pieniä pistoja alueen sisään maaston mukaan ja tarvittaessa lopuksi halkaista alue. Katla sai heti lähdöstä ilmavainun maalimiehen melko tuoreesta jäljestä. Päätin kuitenkin kutsua koiran pois ja edetä suunnitelman mukaan. Halusin vahvistaa sitä, että vaikka olen kertaalleen kieltänyt koiraa tietystä hajusta, se myöhemmin kyseisen hajun kohdatessaan merkkaa sen uudestaan ja suorittaa hajun työstämisen loppuun. Etenkin taajamassa etsiessä koira kohtaa jatkuvasti lukuisia hajuja ja harjoitukseen tai tosietsintään kuulumattomia henkilöitä, joten koiran tulee jatkaa työskentelyä innokkaasti, vaikka se kutsutaan kymmeniä kertoja pois vahvalta hajulta. Toisaalta taajamassa on mahdotonta tietää, mihin hajuun koira reagoi ja järjestelmällisyys on etsinnässä tärkeää. Koiranohjaaja voi tietämättään kutsua koiran pois etsittävän henkilön hajulta! Olisi vakava virhe, jos koira ei reagoisi samaan hajuun uudestaan, koska sitä on kerran tai kaksi kielletty siitä. (Tunnistusetsintäkoirilla on varmasti tässäkin suhteessa etunsa taajamissa ja muissa vilkkaissa paikoissa - mutta niistä enemmän muutaman viikon kuluttua... toistaiseksi treenaamme ja toimimme "ihan perinteisinä pelastuskoirina" ja yritämme tehdä sen parhaalla mahdollisella tavalla!)

Kiersimme aluetta reilun vartin löytäen suuren määrän erittäin tuoreita peuranjälkiä ja keväisen pirtsakoita nokkosia, ryteikköä ja pystysuoria hiekkatörmiä, yhden ketunpesän ja läpitunkematonta tiheikköä. Aivan loistava treenialue siis! Parin peuran näkeminen pellolla aiheutti noin 10 sekunnin peurajahdin, josta Katla hidasti itse pois ja palasi jatkamaan etsintää. Mahtihomma! Peurat ovat olleet pitkään meille suurin mahdollinen häiriö. Pian peurakohtaamisen jälkeen alkoi koira vilistä ympäriinsä siihen malliin, että ihmisen hajulla ollaan. Kohta kuuluikin jokseenkin pätkivä ilmaisu pienen nyppylän päältä. Puuskutin perään ja toteisin, että ilmaisu pätkii, koska koira läähättää kieli polvissa. Päivä oli erittäin kuuma, eikä koirat selvästikään ole vielä tottuneet hellelukemiin. Kaikenkaikkiaan kiva pikkutreeni. Osaavan ja hyvin kommunikoivan kartturin kanssa on aina ilo kulkea, kiitos Sohvi!

Seuraavaksi pääsin kolmosalueelle nautiskelemaan auringosta ja odottelemaan, että Kielo tulee löytämään. Viimeisenä kuljin peesaamassa Katia ja Jäbää. Katia jännitti, ymmärtääkö Jäbä mitä olemme tekemässä. Se on aiemmin treenannut enemmän pk-hakutyyppisesti ja erilaisilla avuilla. Jäbä kuitenkin osoitti, miten hyviä koirat ovat yleistämään ja oppimaan. Se oli heti innolla etsimässä, eikä ihme, olihan se nähnyt nyt jo tutuksi käyneen treeniporukan autoilla ja tiesi selvästi, että tällä jengillä on tapana harhailla vaatekomeroihin, kaivoihin ja pusikoihin eväiden kanssa. Jäbän etsinsä oli melko lyhyt, koska isopoika nappasi hienosti hajun kulkemallemme polulle, irtosi kallion päälle ja ilmaisi löydön. Katilla ja Jäbällä voisi hyvinkin olla peruskoe suunnitelmissa syksyksi.

Lopuksi Flo pääsi tekemään pienenpienen etsintäalueen, jolla oli kaksi maalimiestä ja tavoitteena oli 10-15 haukkua pitkä ilmaisu. Ensimmäisellä löydöllä tuli ongelmia, kun maalimies ei ollut kuunnellut ohjeita kunnolla, alkoi sähläämään ja huuteli sitten minulle, että pitikö ottaa ilmaisu vai mitä teen? Flora hämmentyi vähän maalimiehen käytöksestä, mutta jäi kuitenkin kuikuilemaan viereen ihmetellen, että mitähän tässä nyt tapahtuu. Maalimieheksi ei ikinä pidä mennä, jos ei ole varma, että on ymmärtänyt saamansa ohjeet. Hyvä tapa varmistaa ymmärrys ja muistaminen on toistaa ääneen omin sanoin saamansa ohjeet vaikka pariinkin kertaan, kuivaharjoitella oikeaa palkkaustekniikkaa ja kehumisääntä tarvittaessa. Tämä vaikuttaa ehkä itsestään selvältä tai vaihtoehtoisesti hölmöltä, mutta on hämmästyttävää miten usein kokeneetkin koiraharrastajat toimivat maalihenkilönä keskittymättä tehtäväänsä ja pahimmillaan sotkevat keskeneräisen koiran harjoituksen täysin.

 Flo ei oikein vielä hahmota hajun liikkumissuuntaa oikein, vaan hajuvanaan osuessaan se alkaa pyöriä kaaria ympäriinsä ja vasta melko vahvassa hajuvanassa se irtoaa suoraan kohti hajulähdettä. Se tarvitsisikin enemmän treenejä erilaisissa maastotyypeissä ja myös paikoissa, joissa ilmavirta pääsee esteettä kantamaan hajumolekyylejä pitkänkin matkaa. Floran etsintäkuvio paljastaa heti, että sen kanssa on tehty huolimattomasti pohjia ja suhteettoman paljon raunio- ja rakennusetsintää.

Flopan toinen maalihenkilö löytyi ylärinteestä parin minuutin kulkemisen jälkeen. Flo hyppäsi kivelle seisomaan, koska maalihenkilö kökötti kahden ison kiven välissä. Siinä se sitten haukkui ihan tarmokkaasti lyhyen sarjan ja sai loput iltapalastaan.

Treenien vieraileva tähti oli Haiku, joka myös teki kolmella maalihenkilöllä pienen alue-etsinnän ja otti pitkät ilmaisut. Hyvä Haiku!

Postaukseen liittymätön kuva, mutta siinä ne kaikki on ja Fauna kaupan päälle

20140531_205814-normal.jpg