"Lyhyt" yhteenveto viime viikkojen treeneistä, ennenkuin kaikki unohtuu:

-lomalla naksuttelin Taigalle ja Katlalle punaisen purkinkannen koskettamista. Kumpikin eteni tehtävässä omaan tyyliinsä, mutta parissa päivässä edettiin siihen, että Taiga hakee kannen n. 4 metrin päästä ja tekee myyrästyshypyn sen päälle (koskettaa tassuillaan), Katlalle kannen pitää vielä olla ihan vieressä, ja se sievästi kuonollaan tökkii kantta. Ehtiessä ja jaksaessa jatkamme tätä treeniä ja ajattelin opettaa molemmille ruutuunmenon ja luoksetulon pysähdykset tuon kosketusalustan kanssa. Taigahan noi liikeet suunnilleen jo osaa, mutta aina voi parantaa. Katlalla ei moisista ole hajuakaan vielä.

-Kattis opetteli lomalla toisenkin uuden jutun: keltaisen namipurkin haukkumisen. Erilaisten yritys-erehdys menetelmien jälkeen annoin namipurkit hakutreeneissä kahdelle maalimiehelle ja laitoin Katlan "etsimään" parin metrin päästä. Ekasta äänestä palkattiin. Ei montaa sekuntia tarvinnut ääntä odottaa, ja kohta kuului jo selvä HAU! Ongelma oli siis siinä, että Katla ei halunnut haukkua minua. Ton ekan haukkutreenin jälkeen kokeilin kotona samalla purkilla, ja nyt Kat haukkui purkkia munkin kanssa. Seuraavana päivänä Robin oli lähimetsikössä haukuttavana, ja seuraavalla viikolla siirrettitin haukkutreeni raunioille...

-rauniotreenit oli tauolla ja heinäkuun vikalla viikolla palattiin taas rutiineihin. Katla ei varsinaisesti etsinyt, sille oli maalimiehet ihan esillä raunioilla ja niitä piti vain käydä haukkumassa (1-3 haukkua). Katla on hyvin suoraviivainen koira ja kerran jonkun jutun hoksattuaan toistaa sitä melko varmasti missä tahansa tilanteessa.. Haukkutreeni onnistui loistavasti vähäiseen harjoitusmäärään nähden. Taiga etsiskeli korkealle kivunneita maalimiehiä radalta ja myös vähän radan ulkopuolelta: viimeinen maalimies oli kipaissut pellon poikki metsänlaitaan ja kiivennyt kuuseen! Sitä piti etsiä oikein kovasti ennenkuin paikallistaminen onnistui. Hienosti Taiks kuitenkin työsti homman loppuun asti ja maalimiehet löytyi kaikki. Fauna rallatteli radalla loman jälkeen kovin iloisena, Robinkin melkein pysyi koiransa perässä.

Tällä viikolla rauniotreeneissä Kattis sai etsiä neljä helppoa avopiiloa ja haukkua maalimiehiä. Ohje oli että 1-3 haukkua ja sitten palkkaus. Kolmannella maalimiehellä Kattis oli nopea ja maalimies hidas, ja Kattis ehti paukuttaa n. 8 haukun sarjan ennenkuin maalimies sai purkin auki. Olin oikein tyytyväinen treenin onnistumiseen. Katlalla oli kivaa, sillä on aina ollut erittäin hyvä vire radalla eikä se jännitä eikä stressaa mitään. Maalimiesten haukkuminen ei selvästikään ole sille mitenkään vaikea juttu, vaan se haukkuu oikein rennosti ja hyvällä äänellä, semmoisia kunnollisia HAU! HAU! -ääniä, eikä mitään kiljahteluita. Radalla oli vielä savut ja metelitkin, eikä niitäkään noteerattu mitenkään. Taigallakin oli vaihteeksi pelkkiä avopiiloja. Tulipahan todistettua että koira osaa, mutta ohjaaja ei ole kovin oppivainen... Tällä kertaa maalimies oli radalla olevassa kuusessa, ja mä en vain tajunnut vaikka koira yritti hirveästi kertoa että täällä jossain ihan lähellä mutta ylhäällä... Käytiin sitten noukkimassa muut maalimiehet pois radalta ja palattiin tuohon kysymysmerkkikohtaan. Nyt koira lähestyi ihan eri suunnasta ja valmiiksi korkeammalta ja painoikin suoraan kuuselle. Vihdoin mäkin tajusin missä maalimies on :) On se vaan niin, että koiraparan täytyy tehdä kaikki työt kun ohjaaja on ihan pihalla. Onneksi meidän tytöt osaa :) Fau oli juoksuaikalomalla eikä osallistunut.

-hakutreeneissäkin tuli sekä mun että muiden ihmisten lomien ja reissujen takia vähän taukoa. Yhdet treenit pidetitin toissaviikolla, jolloin Katla kokeili nuo ensimmäiset haukkutreeninsä ja Taiga hilputteli vihellellen n. 500 metrisen metsäjäljen ja noukki matkalta kaikenlaisia esineitä. Muuten pysyttiin jäljellä, mutta ennen esineitä vaihtoi aina ilmavainuun ja nosti esineet ilmavainulla. Seuraavaksi pitänee tehdä pitkähkö jälki ilman esineitä, mutta laittaa sinne pari namipätkää. Josko se motivoisi pysymään tarkemmin jäljellä.

-Fauna on juoksun takia agitreeneistä lomalla, mutta Kattis kävi kentällä viime viikolla. Otettiin parin hypyn sarjaa erilaisilla kulmilla ja kiemuroilla. Kerrattiin vähän mutkittelevaa putkea ja A-estettä. Uutena esteenä otin pussin. Pari kertaa ensin rullatun pussin läpi ja sitten pieni tauko. Mari tuli pitämään pussia vähän auki ja otettiin täysmittaista pussia niin, että kangas koskee koiran selkään. Pari kertaa vauhdilla läpi ja sitten pussi maahan ja ilman mitään apuja läpi. Kyllä on etevä pieni koira tuo Katla! Lopuksi kerrattiin vielä keinua. Hanna avusti pitämällä keinua ja laskemalla sen maahan niin, ettei se rämähdä. Aluksi meni hyvin, mutta sitten Katla jäi tuijottamaan peräänsä ylösnousevaa keinua ja näytti ihan järkyttyneeltä "hemmetti sehän liikkuu!" Ei olisi halunnut mennä uudestaan keinulle. Nappasin valjaista kiinni ja lempeästi mutta väkisin talutin keinulle, nakkasin pari makkaranpalaa siihen ylösmenolle ja ahneena Katla meni niiden perässä keinulle. Pidin valjaista kiinni ja syötiin kaikki loput makkarat taskuistani siinä keinun kiikkauspisteessä ja alasmenokontaktilla. Lopetin treenin sitten siihen, kun saatiin kuitenkin onnistuminen sen ihmettelyn päätteeksi.

-tottistelussa ollaan kunnostauduttu sen verran, että olet käynyt pari kertaa vapaamuotoisissa tottistreeneissä Tuomarinkartanossa (ei kouluttajaa, kaikki tekevät mitä haluavat mutta muista koirista saa häiriöitä ja voidaan tehdä ryhmäliikkeitä ja luoksepäästävyysharjotuksia yhdessä  - näppärä systeemi). Toissaviikolla ennen juoksujaan Taiga kävi tekemässä laiskaa seuraamista ja oli muutenkin ihan poissaoleva (varmaan lähestyvä juoksu ja kuuma sää, näin jälkeenpäin ajatellen). Katla lähinnä yritti rauhoittua ja lopuksi pääsi leikkimään lapinkoirien Moskun ja Mintun kanssa. Salka kävi luoksepäästävyysharjoituksissa kopeloitavana ja katsottiin hampaat. Salka oli ihan oma itsensä. Ei se tykännyt, mutta ei juuri protestoinutkaan. Kunhan näytti kärsivältä :) Leikittiin vähän ja jostain kumman syystä Salka tykästyi Minttuun kovasti, ehkä yhteneväinen turkkimuoti vaikutti asiaan... ;) Tällä viikolla ei treeneissä ollut mukana kuin Teppis noiden juoksujen takia. Otin parina sarjana perusasentoa ja luoksetulon loppuasentoa, leikittiin vähän lelulla ja karattiin kerran porokoira-Arielin luokse (anteeksi vielä!). Paikalla oli myös Katlan kasvattaja Suvi, joka veti pienet näytelmäharjoitukset: ensin juostiin "kehässä" ryhmänä (vaivaiset 17 koiraa...) ja sitten Suvi kävi mittakepin kanssa mittaamassa koirat. Katla ei juuri mittaamista noteerannut miksikään, sitä kiinnosti enemmän mun kädessä olevat namit. Hampaat sai katsoa jne. ei ongelmaa. Harjoittelimme myös vähän seisomista. Suvi naureskeli Katlan sakemannivenytyksille. Mun pitäisi kai treenata tuota seisottamista peilin edessä niin, että näkisin miten pölhään asentoon koira vääntää itsensä ja voisin yrittää sitä jotenkin korjata. Tosin toistaiseksi pääasiallinen tavoite seisomis-treenissä on se, että koiralla olisi neljä tassua maassa ja se olisi paikoillaan.

-Kattis ja Taiku on ilmoitettu Jyväskylän erkkariin lokakuussa. Luvassa karvattomia koiria ja huikeaa menestystä...