Edellisen postauksen hajuerottelutreenin jälkeen hain vertaistukea ja neuvoja (?) aina yhtä toimivasta ratkaisusta eli somesta. Mitä koiraharrastajat ovat tehneet ennen somen aikakautta? (Ehkä treenanneet niitä koiriansa.) Innokkaana jopa perustin feissariin lappalaiskoirien tunnistusetsintäryhmän, jossa virisikin heti keskustelua. Aikani urputettuani, että koirani on tyh-mä ja kitistyäni asiasta sain otettua itseäni niskasta kiinni ja treenattua lisää.

Maanantaina siis purkkiin pari päivää vanha Virpi ja häiriöhajuksi arkistosta Nikos (koiralle vieras) ja tyhjä lappu kolmanteen purkkiin. Viritin kamerankin kuvaamaan tiskipöydän reunalle ja pudotin sen vain kerran kivilattiaan. En siis jaksanut mennä ulkovarastoon asti, vaan virittelin treenitilan keittiöön.

1. toisto: 1 purkki eli pelkkä kohde > ei ongelmaa
2. toisto: tyhjä (puhdas lappu) + häiriö (Nikos) + kohde > jumittui heiluttamaan häntää Nikosille. Kuolasi. Heilutti häntää. Kuolasi lisää. Avustin liikkumalla itse vähän niin vaihtoi kohteelle.
3. toisto: häiriö + tyhjä + kohde > kuolasi taas Nikosia, kunnes otin pari askelta ja siirtyi suoraan kohteelle
(pieni tauko koiralle tässä välissä)

4. toisto: kohde + tyhjä + häiriö > painelee suoraan Nikosille ja heiluttaa häntää ja kuolaa. Kutsun takaisin ja lähetän uudestaan. Hämmentelee hetken, siirtyy sitten kohde - tyhjä - palaa kohteelle. MITÄ HELVETTIÄ AJATTELIKO SE?
Alunperin piti lopettaa neljään, mutta päätän vielä sössiä kaiken.
5. toisto: 
häiriö + kohde + tyhjä. > nuuskii tovin Nikosia, vilkaisee mua masentuneena, käy kurkkimassa tyhjää, palaa Nikosille, menee kohteelle ja jää siihen.

En usko, että se tajusi yhtään mitä tässä haetaan, mutta tulipahan taas neljä kertaa lisää palkattua hautusta toiminnasta, vaikka se tuli sattumalta ja muun säätämisen seassa. Uppasin myös palkat taas hauhauchampionmössöön, joka tuntuu saavan koiraan eloa ja liikettä ja ainakin se yrittää jotain, toisin kuin masennuttuaan siitä, että se tajusi ettei tajua. Enää sitä ei tunnu haittaavan, että se ei tajua, kunhan räveltää jotain jotta saa palkkansa.

Keskiviikkoa uusi yritys. Sama setup keittiössä, sama palkka jne. Jotakuinkin sama kuvio. Eka toisto oli pelkkä nuuskutus ja kohdepurkki, muut nuuskutus ja kolme purkkia. Yksi häiriöhajuista oli metalliprikassa, toinen samanlaisessa kangaslapussa kuin kohdehaju. Mun mielestä koira vain arvaili, mutta mielentila oli kiva. Pyysin Kattiksen jokaisen toiston jälkeen erilliselle alustalle istumaan tai makaamaan, joka tuntui toimivan hyvin. Se menee paikalle mielellään (saahan siitä ruokaa) ja vaikuttaa tyytyväiseltä, kun sillä on selkeä tehtävä ja tauko. Videossa näkyy alustan reuna ja koiran sijainti, mutta en saanut viritettyä tilanpuutteen takia kameraa niin, että se kuvaisi koko koiran ja nuuskutukset.

Treeni kahdessa pätkässä:

Eka yhdelle purkille meno ja sitten vähän rautalangan vääntämistä, että pitää tsekata kaikki purkit.
http://youtu.be/_5uZ3l9PQQc

Toinen setti kaksi ekaa toistoa vaikutti hetken siltä, että koiralla syttyi joku himmeä lamppu päässä, mutta vikalla kerralla se kyllä ihan vain arvailee taas.
http://youtu.be/oCgRK4RBFZg

Lopuksi "piilotin" kohdehajupurkin vielä keittiössä laatikon päälle, annoin lähtöhajun ja avitin ohjaamalla kädellä etsimään oikealta suunnalta. Katla oli ihan pihalla, kunnes osuin hajuvanaan ja meni innokkaasti työntämään nenää purkkiin ja sai palkkioksi Kongin. Siltä meinasi silmät tippua päästä ja häntä irrota innostuksesta.

Torstaina ennen töihinlähtöä tein vielä vähän kiireessä neljän toiston sarjan. Haju 6vrk vanha ja häiriöt selvästi vanhempia. Toinen häiriöistä oli mun isä, ja niinhän siinä kävi kuin voisi arvatakin, eli Kattis jumitti isäpurkilla joka kerta. Toisaalta tämä oli ihan kiva, koska se antaisi viitteitä, että se oikeasti haistelee purkkeja, eikä vain tarjoa mekaanisesti kuonokosketusta purkkeihin, Näköjään täysin paskastakin treenistä voi löytää jotain positiivista?

Pitäisiköhän pistää pystyyn arvauskilpailu, kuinka monta toistoa vähän yksinkertainen porokoiraparka tarvitsee ennenkuin se tajuaa mitä tällä touhulla haetaan?