Ekan kerran taisin olla nosework-kurssilla reilu kolme vuotta sitten. Sen jälkeen ole treenaillut joskus ja jouluna, eli hyvin harvoin ja täysin päämäärättömästi. Jotenkin en itse ole innostunut nosesta, vaikka koirat (Katla ja Fauna) siitä tykkää. Nose olisi hyvä laji humppailla, kun sitä voisi helposti tehdä yksinkin ja ihan missä tahansa. Olen päättänyt vähän väkisin alkaa innostumaan nosesta, joten ostin alkusyksystä Katlalle neljä kertaa ohjattuja nosework-treenejä, jotta saisin uusia ideoita ja motivaatiota treenaamiseen ja Kattikselle "korvamerkittyä" laatuaikaa. Treenit piti Leena Rantamäki (koirakoulu Riemutassu) ja aikataulu oli räätälöity mun ja kahden muun aksatreenikaverini menoihin sopivaksi, eli arkiaamuisin. Kattis pääsi tekemään erilaisia tarkkuusharjoituksia, vähän uusia ympäristöjä ja kaksi vikaa kertaa opetimme sitä etsimään erilaisiiin kasseihin piilotettua hajua - tietysti niin, että treenikaverit ja kouluttaja kantoivat kasseja ja kävelivät koiran ohi. Samaan tapaan siis kuin huumekoirat toimivat tarkastaessaan matkustajia vaikkapa lentokentällä. Tämä harjoitus oli hauska, vaikkakin Katlan aivosolut saattoivat vähän ylikuumeta ja hetkittäin sillä lähti ihan yli-intoilun puolelle.

20180910_193401.jpg

Lokakuussa sain yhden tuurauskerran koirakoulu Heiluva Hännän nosework-treeneihin. Teimme purkkirataa eläintenhajuja häiriöinä, ja laatikkoetsintää sekä pahvilaatikoilla että matkalaukuilla.

20181123_181941.jpg

Tämä tuurauskerta taitaa jäädä kyllä ainoaksi tuossa koirakoulussa. En oikein ollut samalla aaltopituudella kouluttajan kanssa, ja vaikka olin etukäteen laittanut sähköpostia, että Kattis on tehnyt pelkkää eukalyptusta, oli treeneissä käytetty kohdehajuna laakerinlehteä. Ihmettelinkin kovasti, miksi Katla ei reagoinut mitenkään käytävässä olleeseen verryttelyhajuun vaikka nuuski tarkasti. Onneksi tiesin mikä verkka-alueen kolmesta purkista oli oikea ja naksuttelin siitä sitten tovin Katlalle. Varsinaisessa treenissä Kattis oli ihan loistava ja ilmaisi erehtymättömästi jokaisen piilon. Vasta treenin jälkeen kun jäin seuraamaan toisen koiran treeniä sain kuulla, että kohdehaju oli "väärä". Olin niin ällistynyt, etten edes tajunnut sanoa asiasta kouluttajalle. Tässä kohtaa Katlan ID-hajukoulutus selvästi toimi ja se vain tuumasi, että onhan sitä ennenkin lähtöhajulla etsitty kohdetta.

20181123_182949.jpg

Olisi mukava saada Katlalle talveksi jonnekin sisätilaan NW-treenejä, mutta kaikki löytämäni treeniryhmät ovat arki-iltaisin jolloin pääsen todella huonosti. Kovin paljoa poissaoloja ei viitsisi kalliista maksullisista treeneistä olla, kun muuten yhden treenikerran hinta nousee helposti pilviin.