Tiukan työrupeaman ja parin yövuoron jälkeen lappasin autoni täyteen kaikenlaista tavaraa ja suuntasin kohti Kuopiota. Takaokontissa mukana matkustivat Katla, Hekla ja Malla-Kaarnikka. Alunperin olin ajatellut ottaa mukaan myös Tyynen, mutta sen juoksuaika jatkui vielä sen verran selkeänä, että päätin helpottaa etenkin kimppamökkeilyä enkä sekoittaa uroskoiran päätä ihanilla sulotuoksuilla. Majoituksena oli siis jo aiemmin hyväksi havaittu Rauhalahti ja sen lomahuvila, ja seurana Salla porokoiriensa kanssa.

Salla toi Malla-Kaarnikalle tuliaisena porokoirille vähän liian pienen pehmopedin. Malla-Kaarnikka hyväksyi tarjouksen välittömästi ja valmistautui lauantain treenisessioon lepuuttamalla sillä välin kun me harrastimme punaviiniä ja perunalastuja.

20181110_003154.jpg

Lauantai valkeni räntäsateen ja kylmän viiman merkeissä. Huono sää ei haitannut, koska Lappalaisten superpäivää vietettiin uudessa koiratreenihallissa Koiramekassa, joka osoittautui jokaisen koiraharrastajan unelmapaikaksi. 4000m2 treenikenttiä eri lajeja varten, kivasti sisustettuja hengailutiloja, kahvila, pieni varuste- ja ruokamyymälä, siistiä ja lämmintä!

Hengailutilaa20181110_105022.jpg

Agilitykenttää ja taustalla näkyy kahvila20181110_095730.jpg

Treenipäivän idea lähti muutama kuukausi sitten somessa käydystä keskustelusta, kun porokoiraharrastaja Hertta linkitti Koiramekan esittelysivun ja minä innostuin, että tuonne pitää päästä joskus treenaamaan! Ehdotin, että Hertta voisi järkätä lappalaiskoirille treenit sinne ja siitähän se sitten lähti... Pari muuta innokasta savolaista lähti tuumasta toimeen ja lopputuloksena oli koko päivä (klo 9-18) treenejä yhteensä noin 130 treenin verran, seitsemässä eri lajissa (agility, toko, rallytoko, koiratanssi, nosework, dobo, näyttelytreeni), useampi eri ryhmä pyörimässä. Kaikki treenipaikat meni hetkessä täyteen lappalaiskoirille. Rotujärjestömme Lappalaiskoirat ry vieläpä avusti rahallisesti tapahtumaa, joten treenihinnat jäivät varsin maltillisiksi, vaikka osa kouluttajat oli ammattilaisia ja vuorkatut tilat melkoisen hulppeat.

20181110_095442.jpg

Omille koirilleni onnistuin saamaan treenipaikkoja neljään eri lajiin, joten ohjelmassa oli Heklalle agilityä ja doboa, Katlalle rally-tokoa ja noseworkia ja Malla-Kaarnikalle koiratanssia ja doboa. Itse olin ainakin ihan poikki päivän jälkeen, kun treenien välissä juoksin verkkaamassa, jäähdyttelemässä, pissattamassa, juottamassa ja vaihtamassa koiria. Halliin sai sisälle häkin, joten osan aikaa koirat odottivat autossa takit päällä, osan aikaa kevythäkissä sisällä ja osan aikaa hengailivat mukana narun päässä tai olivat treenaamassa. Malla-Kaarnikkakin kuin vanha tekijä kaikessa hulinassa muiden koirakoiden seassa, ihan kuin olisi koko ikänsä tottunut käymään erilaisissa koiratapahtumissa! Onneksi aikataulussa oli mun treenien välissä parin tunnin tauko, niin ehdin käyttää koiria vähän ulkona rauhassa ja syödä kahvilasta ostamaani salaattia ja mukanani olleita eväitä ja tietysti kumota valtavan kahvin univelkahorteeni korjaamiseksi.

20181110_152459.jpg

Aloitin päivän Katlan nosework-treenillä, jonka vetäjänä toimi tiloissa majaansa pitävän Houndy-koirapalveluiden Anita Pesola. Muut ryhmän koirat olivat aivan aloittelijoita ja vasta tutustumassa lajiin. Katla sai tehdä kaksi harjoitusta: ensin häiriötreeni, jossa oli oikean hajun lisäksi kaksi häiriöhajua (kaneli, kuivattu maksa) ja sitten sisätilaetsinnän. Häiriötreenin ensimmäinen toisto meni hyvin, mutta sitten nousi kierrokset kaakkoon ja alkoi härvääminen ja ruokapurkin tarmokas ilmaisu. Olisin osannut kertoa ihan kokeilemattakin, että näinhän siinä tapahtuu... Treenistä jäi kuitenkin kipinä tehdä vastaavia harjoituksia myös kotona.

Sisätilaetsinnässä oli alueella kaksi piiloa, toinen helpompi ja toinen vaikeampi, ns. kakkosluokan tasoinen maapiilo lattiamaton ja lattialistan välissä. Katla selvitti alue-etsinnän helposti ja ilmaisi nätisti kummankin piilon.

Osa sisätilaetsinnän alueesta20181110_101836.jpg

Nosettelun jälkeen oli 1,5h agilityä Heklan kanssa. Teimme treenin kahdessa erässä, ja ehdimme siinä ajassa koko (muistaakseni) 32 esteen radan ja erilaisten kuvioiden hiomista. Heklan kanssa on hauska mennä aksaa, kun se yrittää parhaansa ja pinkoo minkä kerkiää, mutta ei ole liian nopea mun epätoivoiselle köpöttelylleni.

20181110_101630.jpg

Iltapäivällä Kattis jatkoi rally-tokolla. Teimme voittajaluokan radan, vaikka Kattis ei ole ikinä seurannut oikealla puolella ja suurin osa kylteistä oli meille ihan uusia. Nakkia heilutellen Katlan mielestä kaikki oli ihan jees, ja oikeallakin pystyi kävelemään jotakuinkin "seuruumaisesti".

Lapinporokoiramuorit Taimi ja Katla virittäytymässä rallytreeneihin20181110_132742.jpg

Rallyn jälkeen Heksu pääsi doboilemaan, joka oli Heksun mielestä valtavan hauskaa. Sisälsihän se paljon makupaloja ja tasapainotyynyn ja fitbonen päällä keikkumista. Monia näistä jumppaliikkeistä olisi helppo tehdä kotonakin, ja mun pitäisi ehdottomasti olla aikaansaavampi ja jumpata koiriani kotona säännöllisesti. Laiskuus vaan useimmiten iskee eikä yksin saa aikaiseksi. Näin ryhmässä jumppaaminenkin oli hauskempaa!

Päivän lopuksi Malla-Kaarnikka pääsi ensin koiratanssitreeneihin tutustumaan lajin ideaan, ihmetteli vähän erilaisia rekvisiittoja kuten sauvaa (jonka yli voisi hyppiä, ympäri pyöriä tms), tötsää, erilaisia laatikoita ja tätä pientä rahia, joka oli Malluaisen mielestä oikein mukava istuskelupaikka.

20181110_214654.jpg

Treenasimme uutena juttuna mun jalkojen ympäri pujottelua ja jalkojen väliin tulemista ja siinä kävelemistä samaan tahtiin eteenpäin ja taaksepäin. Aika hyvin koiralta, joka meille tullessaan vajaa kaksi vuotta sitten pelkäsi kuollakseen ihmisen jalkoja ja sinkosi karkuun kun sohvalla istuessani heilautin jalkaani varomattomasti!

Koiratanssin jälkeen oli vielä Malluaisen dobo. Otimme aika kevyesti ja lintsailimme osan liikkeistä, olihan Möllikkä jo pyörinyt, hyörinyt ja kiipeillyt tanssitreeneissä. Malluaisen mielestä Fitbonea pystyi hyvin käyttämään myös mummokoirien tuolijumppaan.

20181110_205507.jpg

Iso kiitos superpäivän järjestäjille! Oli hauskaa päästä treenaamaan koko päiväksi, nähdä paljon tuttuja ihmisiä ja koiria, sekä tietysti myös vieraita lappalaiskoiria harrastamassa ja treenien lomassa jutella mukavia. Toivottavasti tästä muodostuu jokavuotinen perinne!

Treenien jälkeen teimme suuntasimme takaisin Rauhalahteen ja loppuilta menikin syöden ja sohvalle uuvahtaneina. Eipä koiratkaan vaikuttaneet kovin innokkailta enää muuhun kuin enintään kerjäämään maistiaisia sipsipusseista ja saamaan vähän rapsutuksia sohvalla.

Salla teki salaattia, joka sisälsi sulkaalevyn ja voisilmäpullia20181110_193518.jpg

Ystävämme Bernard oli myös kutsuttu - tietenkin20181110_213644.jpg

Olimme sopineet sunnuntaille pienet hakutreenit, kun kerta Kuopioon asti treenaamaan oli tultu. Suoriuduimme siis melkein aikataulussa aamupäivällä Siilinjärven puolelle tapaamaan paria palveluskoiraharrastajaa ja juoksuttamaan koiria metsässä etsimässä ihmisiä. Ensimmäistä kertaa ties miten moneen viikkoon ei satanut vettä eikä ollut sankkaa sumua, joten sääkin (tavallaan) suosi. Totesimmekin, että hakutreenit on kyllä paras tapa viettää sunnuntaita! Aivot narikkaan -Katlalla ei ollut pienintäkään muistikuvaa pk-hausta, vaan se hillui sinne tänne, jäljesteli ja toki myös löysi maalimiehet ja haukkui railakkaasti. Eihän se olekaan moneen vuoteen tehnyt pk-hakua, joten eipä juuri muuta voinut odottaakaan. Olin vain onnellinen kun näin miten iloinen se oli päästessään puuhastelemaan maastoon. Heksu teki pari suoraa pistoa ja oli ratketa liitoksistaan, koska oli niin hauskaa!

Treenien jälkeen ajelin Haminaan isänpäiväkahveille ja nukkumaan. Onneksi maanantaina oli töihinmeno vasta yövuoroon.